Historische colletie behang (Morris & Co)
Achtergrond van behang
Lid FOSAG/OnderhoudNL
Koninklijke Onderhoud NL, vereniging van (restauratie-) schilders, onderhoudsbedrijven en glaszetbedrijven.
De productie werd in 1946 hervat. Naast behang met traditionele ontwerpen werden modetrends gevolgd. Vanaf 1960 werden binnenshuis meer natuurlijke producten toegepast. Halverwege de jaren '70 kreeg het lichte, ruimtelijke en functionele interieur weer opgang. De jaren '80 kenmerken zich door design, nieuwe materialen, eigentijdse vormen en kleuren. Halverwege de jaren '80 stagneerden de ontwikkelingen. Sinds 1989 doet de gedecoreerde wand weer mee in het scheppen van sfeer in huis.

Toekomst

De voorgefabriceerde bouw en de ruwere afbouw van het interieur vragen om afwerking van de muren, om wandbekleding. Technisch gezien kan haast alles worden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan behang met aan de achterkant een rubberlaag voor akoustische effecten of juist een isolerende laag. Er zijn al testen gedaan met behang waarin een zwakstroomnetwerk is opgenomen, zodat verlichting op iedere plek geplaatst kan worden. Kunststof behang voor buiten, zodat huis en tuin of patio met elkaar visueel worden verbonden. Allemaal ontwikkelingen die straks gaan komen.

Witte muren houden het langste stand omdat deze niet of nauwelijk aan mode zijn onderheven. Daarnaast zal er een groot aanbod zijn van vormen en kleur en materiaal.

Zekerheid en vakbekwaamheid

Als u een schilder of behanger zoekt, dan wilt u naast vakbekwaamheid ook de zekerheid dat het bedrijf zijn afspraken nakomt, een goed onderbouwde en duidelijke offerte uitbrengt en garanties biedt op kwaliteit van materialen en arbeid.

Arjan Schilders- en Wandafwerkingsbedrijf is zo'n onderneming en beschikt over vaktechnische diploma's.
Met een beroepservaring van meer dan 15 jaar bieden wij kwaliteitswerk.Kwaliteit, daar gaan we voor!
Wij zeggen altijd "Tussen goed en goed is een groot verschil". Daar bedoelen we mee dat er een groot verschil is tussen vaklieden in de branche. Wij letten op details en zijn kritisch op het eindresultaat. Dat kost vaak wat meer inspanning en tijd, maar het eindresultaat is er dan ook naar.
Behang vroeger en nu

Van goudleerbehang (17e eeuw) dat alleen in gebruik was bij de allerrijksten, de uitbundige 19e eeuws panorama-behangels (3m hoog en soms tot 18m breed, de behangels die de kunstenaars van de Amsterdamse School ontwierpen (ter verheffing van het Volk) tot behang dat wij zelf vandaag de dag in de winkels kopen, werden een aantal jaren geleden door het Gooi's museum tentoongesteld.

Tot einde 17e eeuw werden de wanden bekleed met tapijten, kostbare stoffen, met voorstellingen beschilderd linnen, goudleer of houten betimmeringen.
In de 18e eeuw werden de mogelijkheden aanzienlijk vergroot door de opkomst van twee nieuwe producten: de zeildoek-behangsels en de papierenbehangels.
De productie van papierbehang ving in de tweede helft van de 18e eeuw aan.
In het begin van de vorige eeuw overheersden de decoratieve expressionistische ontwerpen, met felle kleuren en fantastische patronen. In de jaren '30 deed het functionalisme zijn intrede in de Nederlandse binnenhuis architectuur. Het interieur werd ruimtelijker ontworpen en soberder ingericht. Wanddecoratie werd sumier toegepast. In 1943 stopten de Nederlandse behangfabrikanten met productie als gevolg van gebrek aan grondstoffen.
Historisch behang
Collectie Morris & Co
Startpagina
Behangen
Glasweefsel
Fotobehang
Behanghistorie
Onze specialiteit: aanbrengen van behang,
glasweefsel en Renovlies
Vrijblijvende
Offerte aanvragen

Voor een goed advies en een gedetailleerde offerte moet je de situatie ter plekke bekijken. Daarom komen wij eerst vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken.

Bel 06-10944553